Masszázs

 

Masszázsnak nevezzük a test szöveteinek kézzel vagy géppel történő meg dolgozását.

 
Célja egyrészt a hétköznapi életből fakadó izomfájdalmak kezelése. Ennek okozója lehet a helytelen testtartás, az egész napos görnyedt ülés vagy éppen az egész napos rohangálás. De a stressz okozta fájdalmas izomcsomók kezelését is idesorolhatjuk. Az eredmény: fel
szabadultabb test, hatékonyabb munkavégzés, örömtelibb magánélet.
 
 
Másik tipikus alkalmazási területe a balesetek, sérülések utáni rehabilitáció. A legyengült izmok, a korlátozott mozgással bíró izületek gondozása nagyban hozzájárulhat a teljes felépüléshez, segíti a gyógyulást.
 
A masszázs hatással van:        
- a bőrre
- az izmokra
- az idegekre.
 
Általános hatása mechanikai ingerként hat a bőrre és az alatta lévő idegek re. Ezek az ingerek közvetlen vagy közvetett módon az idegrendszer segítségé vel fejtik ki hatásukat. A masszázs mechanikai ingereit a bőr, s a bőr alatti szö vetek idegvégződései érzékelik. Az ingerület az idegrendszer központjába jut, válaszát az érmozgató rostok vezetik az erekhez. Az idegimpulzusok hatására a hajszálerek kitágulnak, valamint olyan hajszálérszakaszok is bekapcsolódnak a keringésbe, amelyek eddig zárva voltak. Az anyagcsere meggyorsul, a bőr hőmérséklete emelkedik, felfrissül. A masszázs hat a nyirokrendszerre és elősegíti a bomlástermékek elszállítását.